2012.03.27.
15:00

Írta: arusl

Villanyoltás

 Nem, ez nem malária, vagy torokgyík elleni oltás, és nem is a szamárköhögés ellen véd, hanem a magas villanyszámlától. Szóval amikor lekapcsolod a villanyt, és kialusznak a fények. Van, amikor Te kapcsolod ki, és akkor, amikor akarod. Van amikor a szolgáltató kapcsolja ki és akkor, amikor észrevették, hogy lopod az áramot, vagy nem fizettél érte egy jó ideje. (Most kifutottam a konyhába, megnézni, hogy leoltottam-e a kamrában a villanyt. Le. Szenilis hülye. Ha égne, akkor is, csak akkor még pazarló szenilis hülye is lennék.)

 

Van amikor egy villámcsapás kapcsolja ki. Kiveri a biztosítékot, és huss vaegy ezer ember anélkül marad. Azazhogy dehogy az ember, miket beszélek itt összevissza. A hűtő, a fagyasztó, a rádió, a telefon, a mikró, az marad áram nélkül, és a nyugalom megzavarására alkalmas (ezt a csodálatos megfogalmazást a híradókból kölcsönöztem) eseménysorozat indul. Jobb helyeken az ember ki sem tud jutni a házából, mert nem működik a lift és nem nyílik ki az elektromos garázsajtó és a távvezérelt kertkapu. Tűz esetén ez felettébb kellemetlen lehet, bennéghet a Jaguár, a Lancia, a Saab vagy a Honda. Ugyanis a villanyt egy kis pöcök elbillentésével képes az ember leoltani, a tüzet viszont néha tonnányi vizek rázúdításával sem. A hab a tortán, amikor a tűz elektromosan keletkezik, és még vizet sem szabad használni. Na ekkor jön a fejfájás. Volt nekem egy ismerősöm, akinek kigyulladt a garázsa, s kezdett lángolni a szép fehér ezerhármas Dácsiája. "Jaj, Zoli a zaatóónk!" - jajveszékelt Gomblyuk néni, pedig volt mit aprítsanak a tejbe. 

Van amikor okos ember fát vág a vezetékek mentén és mindent kiszámol csak azt nem, hogy a lecsapódó ágak a villanydrótot is leszakítják. Mily jó ez falun, amikor 33 fokos hőségben van egy hűtőnyi fagylaltja az emberfiának, s az elkezd szépen olvadozni. Mire kijönnek az "intervenciósok" már jó kis párfé szötymög a kis viaszkospapíracskókban.

Az elektromos áram nagy kincs. A jövő benzinje és szene. A megrázó sikerélmény. Ezért illik a Föld Órájakor lekapcsolni egy kicsit. Spórolni.  Takarékos izzó, kihúzott telefontöltő, napelemes láncfűrész, szélerőműves gáter, hidrogénüzemanyagcellás rönkhasító, biogázas cirkula, vízihullámerőműmeghajtásos faszárító, geotermikus cserépkályha.

Aki meg gyanakszik, hogy régesrég lehetne olcsóbban autózni üzemanyagcellás gépkocsival, meg nemcsak melegvizet a napkollektorból, de jó sok áramot is előállítani napelemmel - az gondoljon arra, hogy a szegény döglődő olajcégek is meg kell éljenek valamiből és a csőd szélén álló elektromos művek  sem mehetnek tönkre mindenféle szélkerekek,  meg fotovoltaikus elemek miatt. Ezért szépen a maffia és a kartell dolgozik a benzin meg a villany egyre drágább lesz, s ha meg próbálsz alternatívát keresni, azt vagy jól elrejtik, vagy tiltják, vagy megfizethetetlenné teszik. Viva la revolucion industrial! 

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://aruslaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr364343686

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hamarosan itt a Föld Órája 2012.03.31. 14:57:49

  Hivatkozás: WWF Föld ÓrájaSzerkesztés alatt...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása